Wykonanie
Tak wyglądało moje dzisiejsze lekkie, niedzielne śniadanie, ale może równie dobrze stać się małym, słodkim co nieco po obiedzie :) Taki posiłek pozytywnie nastraja poprawiając nawet najbardziej podły humor.
Mandarynki to takie małe słoneczka, które swoim wyglądem i
słodyczą są w stanie nieco rozświetlić pochmurny dzień. A do tego jeszcze ich wyjątkowy smak i zapach - każdy to zna. Wystarczy zacząć obierać
mandarynkę na drugim końcu pokoju, korytarza czy klasy w szkole, przy swoim stanowisku z biurze, a już po chwili ktoś zwęszy, że mamy coś pysznego ;) Ponadto to idealny
owoc do dzielenia się z innymi :)
Taki deser z łatwością przygotują również dzieci (jeśli nie mogą jeszcze używać nożyka nawet pod nadzorem, to
śliwki radzę zastąpić
rodzynkami).Składniki na 1 porcję:4
mandarynki5-7 suszonych
śliwek (ewentualnie
rodzynki)mieszanka
otrębów (pszenne, żytnie, owsiane)błyskawiczne
płatki żytnie (można również użyć
płatków pełnoziarnistych)mały
jogurt naturalny (150-180 g)Przygotowanie:
Mandarynki dobrze umyć (są spryskiwane po zbiorach i podczas przygotowywania do transportu), obrać i podzielić na kawałki.
Śliwki przekroić wzdłuż i następnie w poprzek.Składniki układać warstwami - u mnie wyglądało to następująco:- na samym dnie okrąg z
mandarynek, w środku okręgu kawałeczki
śliwek,-
potem warstwa
jogurtu naturalnego,- wygładzoną warstwę
jogurtu obsypać
otrębami i
płatkami żytnimi,- następnie znowu układać
mandarynki tworząc kręgi od zewnątrz do środka (można
między nimi porozrzucać kawałeczki
śliwek),- ostatnia warstwa
jogurtu naturalnego,- wierzch deseru - jak na załączonych zdjęciach. Największy okrąg jest dodatkowo obsypany
płatkami żytnimi.Można tworzyć własne wzory - według uznania. Przygotowanie takiego deseru pobudzi wyobraźnię i u dzieci, i u dorosłych, a efekt z pewnością ucieszy wszystkich :)A jeśli nie macie czasu, a chcecie na szybko przetrącić coś smacznego i zdrowego , to przygotujcie ten deser w wersji ekspresowej - wystarczy, że zmieszacie wszystkie składniki razem ;)
Smacznego!