Wykonanie
Nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu, by przygotować szybkie, pełnowartościowe i przede wszystkim zdrowe śniadanie. Na dobry początek dnia wśród składników śniadania powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty,
owoce i
produkty mleczne. Osobiście lubię na śniadanie jeść coś chrupiącego i soczystego - wtedy dostaję zastrzyk energii i od razu się budzę :)
Śniadania ani żadnego innego posiłku nie należy jeść w pośpiechu. Pierwszy etap trawienia zaczyna się już w ustach. Jedząc zbyt szybko niestety nie gryziemy zbyt dokładnie, jemy większe porcje, połykamy powietrze, co może skończyć się
bólem żołądka, problemami trawiennymi, zgagą lub... napowietrzeniem;) Słyszałam, że potrzeba około 20 minut, by do mózgu dotarła informacja z żołądka, że ten jest już pełny. Należy unikać pośpiechu podczas jedzenia, w przeciwnym razie tracić będziemy cenne walory smakowe i przestaniemy doceniać to, co mamy na talerzu (ewentualnie w innym naczyniu;))). Warto trochę zwolnić, by móc delektować się posiłkiem. To dobre i dla zdrowia, i dla samopoczucia.
Jeśli jednak nie macie możliwości (czasu!) zjeść całego śniadania przed wyjściem do pracy/szkoły, to warto schować pozostałą część do pojemniczka i zabrać ze sobą :) Drugie energetyzujące śniadanie jak znalazł :)Warto też przygotować sobie taką
sałatkę na wynos - wtedy należy zabrać ze sobą w pojemniczku wcześniej pokrojone
owoce, a także mały
jogurt (można też dodać go do
owoców już w domu) i opakowanie
płatków z pełnego ziarna (wcześniejsze ich dodanie skutkowałoby
brakiem chrupkości). Następnie wystarczy połączyć wszystkie składniki :) i zjeść ze smakiem.Ok, wstęp troszkę przydługi - czas przejść do sedna... tzn. do sałatki :)Składniki:100-200 g
jogurtu naturalnego (zależnie od upodobań)1
pomarańcza (lub zamiennie 2-3
mandarynki)1/2
banana lub cały
owoc (bez
bananów też
jadłam i również jest smacznie)20 g pełnoziarnistych
płatków z liofilizowanymi*
truskawkami (ja miałam takie wydzielone porcje w małym opakowaniu. Na duży głód polecam 2 takie opakowania. Jeśli ktoś ma świeże
truskawki dobrej jakości, to może użyć ich bez wahania)* Liofilizacja żywności polega na suszeniu poprzez wymrażanie
wody z produktów bogatych w cenne składniki odżywcze (w szczególności
warzyw i owoców). W taki sposób produkowana jest żywność m.in. z przeznaczeniem dla wojska, astronautów czy amatorów ekstremalnych
sportów. Dzięki liofilizacji nie
traci ona cennych witamin i mikroelementów ani też smaku i zapachu. Proces ten ułatwia przechowywanie i transport żywności. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o liofilizacji - kliknij.Przygotowanie:Dokładnie umyć i osuszyć
owoce. Następnie obrać ze skórki (w przypadku
bananów odkroić oba końce).
Pomarańczę podzielić na mniejsze cząstki i pokroić każdą z nich na 3-4 części.
Banana pokroić w talarki (mogą być też połówki talarków, talarki pod skosem - jak kto woli;).Pokrojone
owoce wrzucić do miseczki, dodać do nich
płatki i
jogurt naturalny. Wymieszać, by składniki były równomiernie połączone (a jeśli macie więcej czasu, to możecie wszystko jakoś fantazyjnie po układać :)).Prawda, że proste? Taki p osiłek jest sycący i orzeźwiający, bogaty w witaminy i błonnik, a co najważniejsze - nie jest mdły. Pod określeniem mdły mam na myśli jedzenie czegoś, co nie niesie ze sobą żadnych doznań
smakowych, co nie
daje żadnej przyjemności, "byle zapchać żołądek, by w nim nie burczało" ;)
Smacznego!