Wykonanie
Chciałabym podzielić się z
Wami moją opinią na temat maty silikonowej . To zupełna nowość w mojej kuchni, ponieważ d o tej
pory jako stolnicę zawsze wykorzystywałam kuchenny blat.
Prezentowaną na zdjęciach matę
marki La Cucina otrzymałam całkiem niedawno ze sklepu
Emako i do tej
pory zdążyłam ją już kilkakrotnie wypróbować – przy okazji przygotowywania oponek
serowych,
faworków,
ciastek cynamonowych i do pieczenia frytek . Testowała ją również moja mama, która z kolei robiła na niej kopytka.
Podczas użytkowania maty dostrzegłam kilka bardzo istotnych zalet:* mata nie ślizga się i nie zwija - jej spód dzięki swojej gładkiej, połyskliwej fakturze idealnie przylega do blatu, a dzięki powierzchni Non-Stick ciasto do niej nie przywiera (nie trzeba już co chwilę pomagać sobie
mąką :)),* bardzo łatwo utrzymać ją w czystości - wystarczy przetrzeć ją mokrą ściereczką i osuszyć papierowym ręcznikiem, ale nadaje się również do mycia w zmywarce,* na każdym z
boków maty są bardzo przydatne miarki ułatwiające wycinanie kawałków ciasta o określonych wymiarach (przy faworkach bezcenne!),* nie zajmuje dużo miejsca – można ją zwinąć i schować w szufladzie czy szafce (niewykonalne w przypadku tradycyjnych drewnianych stolnic;)).Taką praktyczność ceni się szczególnie w kuchniach niewielkich rozmiarów (jak moja w bloku:).Maty silikonowej można używać także do pieczenia w piekarniku(w maksymalnej temperaturze do 230 stopni) zamiast papieru do pieczenia czy tłuszczu. Fajna sprawa. Upiekłam na niej moje
ciastka cynamonowe :) Jednak albo mój piekarnik jest za wąski, albo mata za szeroka, ponieważ musiałam ją z jednej strony lekko podwinąć (nie mieściła się). Może do innego piekarnika mata pasowałaby jak ulał - do mojego musiałabym ją przyciąć ;) - zamiast tego wolę ją jednak podwijać ;) To jedyny, mały minus, jaki dostrzegłam podczas testowania. Natomiast w ymiary maty jako stolnicy są w sam raz.Zgodnie z informacją na opakowaniu mata nadaje się także do pieczenia w mikrofalówce - nie sprawdzałam tego z racji gabarytów maty i mikrofali :) Silikon, z którego wykonana jest mata, zapewne jak najbardziej się do tego nadaje, ale w mniejszym formacie.Podsumowując moją opinię o macie silikonowej......m ogę ją z czystym sumieniem polecić jako nowoczesną stolnicę w każdej kuchni. Taką matę można używać nie tylko do przygotowywania słodkości na Tłusty Czwartek, kopytek czy
ciastek, ale także do wyrabiania ciasta na tarty, pizzę, kluski, pierogi itp. Z pewnością będzie jeszcze często wykorzystywana w naszej kuchni (nie tylko przeze mnie), w związku z czym mam nadzieję, że będzie mi służyć jak najdłużej.
Jeśli chcielibyście
mieć taką matę w swojej kuchni lub/i dowiedzieć się o niej nieco więcej, to polecam zajrzeć na stronę sklepu
Emako .Pozdrawiam serdecznie,Lidka Ka