ßßß Cookit - przepis na Testowanie maty silikonowej

Testowanie maty silikonowej

nazwa

Wykonanie

Chciałabym podzielić się z Wami moją opinią na temat maty silikonowej . To zupełna nowość w mojej kuchni, ponieważ d o tej pory jako stolnicę zawsze wykorzystywałam kuchenny blat.
Prezentowaną na zdjęciach matę marki La Cucina otrzymałam całkiem niedawno ze sklepu Emako i do tej pory zdążyłam ją już kilkakrotnie wypróbować – przy okazji przygotowywania oponek serowych, faworków,ciastek cynamonowych i do pieczenia frytek . Testowała ją również moja mama, która z kolei robiła na niej kopytka.
Podczas użytkowania maty dostrzegłam kilka bardzo istotnych zalet:
* mata nie ślizga się i nie zwija - jej spód dzięki swojej gładkiej, połyskliwej fakturze idealnie przylega do blatu, a dzięki powierzchni Non-Stick ciasto do niej nie przywiera (nie trzeba już co chwilę pomagać sobie mąką :)),
* bardzo łatwo utrzymać ją w czystości - wystarczy przetrzeć ją mokrą ściereczką i osuszyć papierowym ręcznikiem, ale nadaje się również do mycia w zmywarce,
* na każdym z boków maty są bardzo przydatne miarki ułatwiające wycinanie kawałków ciasta o określonych wymiarach (przy faworkach bezcenne!),
* nie zajmuje dużo miejsca – można ją zwinąć i schować w szufladzie czy szafce (niewykonalne w przypadku tradycyjnych drewnianych stolnic;)).
Taką praktyczność ceni się szczególnie w kuchniach niewielkich rozmiarów (jak moja w bloku:).
Maty silikonowej można używać także do pieczenia w piekarniku(w maksymalnej temperaturze do 230 stopni) zamiast papieru do pieczenia czy tłuszczu. Fajna sprawa. Upiekłam na niej moje ciastka cynamonowe :) Jednak albo mój piekarnik jest za wąski, albo mata za szeroka, ponieważ musiałam ją z jednej strony lekko podwinąć (nie mieściła się). Może do innego piekarnika mata pasowałaby jak ulał - do mojego musiałabym ją przyciąć ;) - zamiast tego wolę ją jednak podwijać ;) To jedyny, mały minus, jaki dostrzegłam podczas testowania. Natomiast w ymiary maty jako stolnicy są w sam raz.
Zgodnie z informacją na opakowaniu mata nadaje się także do pieczenia w mikrofalówce - nie sprawdzałam tego z racji gabarytów maty i mikrofali :) Silikon, z którego wykonana jest mata, zapewne jak najbardziej się do tego nadaje, ale w mniejszym formacie.
Podsumowując moją opinię o macie silikonowej...
...m ogę ją z czystym sumieniem polecić jako nowoczesną stolnicę w każdej kuchni. Taką matę można używać nie tylko do przygotowywania słodkości na Tłusty Czwartek, kopytek czy ciastek, ale także do wyrabiania ciasta na tarty, pizzę, kluski, pierogi itp. Z pewnością będzie jeszcze często wykorzystywana w naszej kuchni (nie tylko przeze mnie), w związku z czym mam nadzieję, że będzie mi służyć jak najdłużej.
Jeśli chcielibyście mieć taką matę w swojej kuchni lub/i dowiedzieć się o niej nieco więcej, to polecam zajrzeć na stronę sklepu Emako .
Pozdrawiam serdecznie,
Lidka Ka
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/02/testowanie-maty-silikonowej.html