Wykonanie
Ciasta domowe smakują najlepiej. Nawet najlepsze polskie ciasto kupione w
cukierni nie przebije smakiem i aromatem ciasta przygotowanego w domowej kuchni. Szczególnie początkujący w sztuce pieczenia ciast domowych, miewają problemy z ustaleniem temperatury pieczenia dla konkretnego rodzaju ciasta. Czasami dany przepis na ciasto nie zawiera tej konkretnej informacji, a jest to jedna z kluczowych spraw, aby ciasto się udało.
Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby surowe ciasto zawsze wykładać na idealnie posmarowaną tłuszczem oraz posypaną
mąką lub
bułką tartą foremkę lub blachę, chyba że stosujemy specjalny papier do pieczenia.Teoretycznie każdy przepis na ciasto powinien informować o czasie pieczenia, ale niekiedy tej informacji brak. I jak zrobić szybko ciasto, kiedy nie można odnaleźć tej ważnej wiadomości? Warto zapamiętać, że
ciasto drożdżowe pieczemy w około 180 °C. W tym przypadku warto też zwrócić uwagę na fakt, że nie można przekroczyć połowy wysokości blachy lub foremki, aby ciasto mogło wyrosnąć.ciasto
biszkoptowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do do 160 °C, a gdy ciasto trochę podrośnie zwiększamy temperaturę do 170-180 °C.ciasto kruche pieczemy w temperaturze około 200 °C, a
ciasto francuskie w 240-250 °C.