Wykonanie
Słodkie co nieco na chłodne jesienne i zimowe wieczory, to coś co smoki lubią najbardziej… A może to było o misiach? ;PTak czy inaczej oto przepis na szybką i bardzo łatwą gorącą
czekoladę:Składniki na około 2 duże porcje:400ml
mleka200 ml
śmietanki 30%min. 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady (pokrojonej na małe kawałeczki)dodatki (wedle uznania np.
likier,
cynamon,
chili)1.
Mleko ze
śmietanką mocno podgrzewamy w garnku lub rondelku, ale nie doprowadzamy do wrzenia2. Do gorącego
mleka wrzucamy
czekoladę3. Mieszamy aż
czekolada się rozpuści i dodajemy np.
cynamon4. Zdejmujemy naczynie z ognia i mieszamy zawartość do uzyskania gładkiego i jednolitego płynu5. Przelewamy do szklanek bądź kubków i podajemy. Możemy również dać na wierzch
bitą śmietanę i posypać wiórkami
czekoladySmocznego!