Wykonanie
Prawa autorskieWszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..StronyStrona głównaDania główneCiastaPrzekąskiGrillowaniePublikacjeWarsztatyWspółpracaSpis A-Z6 grudnia 2010




1,5 kg
mąki1,5 szkl
cukru1
margaryna250 gr
miodu1/2 szkl
wody2 dkg
amoniaku1 niepełna łyżka
sodyprzyprawa korzenna5
jajekMąkę wymieszać z przyprawami i
sodą.
Wodę miód,
margarynę i
cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać
amoniak.
Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym
jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w
mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć
marmoladą i polać
polewą czekoladową.