ßßß Cookit - przepis na Pierniczki zaparzane

Pierniczki zaparzane

nazwa

Składniki

Wykonanie

Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
Strony
Strona główna
Dania główne
Ciasta
Przekąski
Grillowanie
Publikacje
Warsztaty
Współpraca
Spis A-Z
6 grudnia 2010
1,5 kg mąki
1,5 szkl cukru
1 margaryna
250 gr miodu
1/2 szkl wody
2 dkg amoniaku
1 niepełna łyżka sody
przyprawa korzenna
5 jajek
Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.
Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/12/pierniczki-zaparzane.html