ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWE BUŁECZKI

CYNAMONOWE BUŁECZKI

nazwa

Wykonanie

Bułeczki upiekłam na specjalną okazję - moja córeczka poszła po raz pierwszy do szkoły.
Bułeczki w sam raz na drugie śniadanie. Smakują wybornie posmarowane masłem, dżemem śliwkowym lub jabłkowym.
Dla nas idealnie smakują z masłem orzechowym, cała rodzinka będzie zajadała ze smakiem.
Składniki na 10 sztuk:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 175 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka plus 1 żółtko
- 1,5 łyżki oleju
Dodatkowo:
- trochę mąki do podsypywania
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, dodać cukier i cynamon. Połączyć z letnim mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!) masłem, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać jajka i żółtko oraz olej, ponownie dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie oprószonymi mąką rękami formować z ciasta bułeczki wielkości brzoskwini i układać je w formie wyłożonej papierem do pieczenia (należy pamiętać o zachowaniu odległości między bułeczkami, w czasie pieczenia jeszcze wyrosną).
Wstawić do nagrzanego do 180 (termoobieg) stopni piekarnika i piec około 10- 15 minut.
Przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/09/CYNAMONOWE-BULECZKI.html