Wykonanie
Bułeczki upiekłam na specjalną okazję - moja córeczka poszła po raz pierwszy do szkoły.Bułeczki w sam raz na drugie śniadanie. Smakują wybornie posmarowane
masłem,
dżemem śliwkowym lub
jabłkowym.Dla nas idealnie smakują z
masłem orzechowym, cała rodzinka będzie zajadała ze smakiem.Składniki na 10 sztuk:- 3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru pudru- 1 opakowanie (7 g)
suszonych drożdży- 1 płaska łyżka
cynamonu- 175 g
masła- 3/4 szklanki
mleka- 2
jajka plus 1
żółtko- 1,5 łyżki
olejuDodatkowo:- trochę
mąki do podsypywaniaW dużej misce wymieszać
mąkę z
drożdżami, dodać
cukier i
cynamon. Połączyć z letnim
mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!)
masłem, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać
jajka i
żółtko oraz
olej, ponownie dokładnie wymieszać. Miskę z
ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Po tym czasie oprószonymi
mąką rękami formować z ciasta bułeczki wielkości
brzoskwini i układać je w formie wyłożonej papierem do pieczenia (należy pamiętać o zachowaniu odległości
między bułeczkami, w czasie pieczenia jeszcze wyrosną).Wstawić do nagrzanego do 180 (termoobieg) stopni piekarnika i piec około 10- 15 minut.Przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.