Wykonanie

Dzisiejsza pogoda zainspirowała nas do stworzenia obiadu w trochę innym stylu. W związku z tym, że pozostała nam znaczna ilość niewykorzystanych do
przetworów wiśni, postanowiłyśmy użyć je do przygotowania słodkiego, pożywnego a przede wszystkim chłodnego dania. Zastosowana przez nas ilość
wiśni spowodowała, że oprócz
słodyczy zupa ma lekko kwaśny smak, a zapach
cynamonu rozbudza zmysły. Chłodnik nie należy do posiłków wysokokalorycznych, a przez dodatek
owoców i
makaronu staje się zdrową opcją dla wszystkich zupomaniaków :)Składniki na 5 porcji:1 kg
wiśni1 litr + 125 ml
wody mineralnej4 łyżki
cukruszczypta
soliszczypta mielonego
cynamonu4 łyżki
mąki250 ml
śmietany 18%opakowanie
makaronu (250 g)
Wiśnie opłukać na sitku i wydrylować. W garnku zagotować litr
wody z
cukrem,
solą i
cynamonem. Po 10 minutach dodać wcześniej wydrylowane
wiśnie. Trzy łyżki
mąki rozmieszać w połowie szklanki
wody i dodać po 5 minutach do zupy. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać
śmietanę wymieszaną z pozostałą
mąką. Po 5 minutach zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem
makaronu.Smacznego :)PS - Zupę można udekorować kleksem
jogurtu naturalnego i świeżymi
wiśniami.