ßßß Cookit - przepis na CHŁODNIK WIŚNIOWY Z MAKARONEM

CHŁODNIK WIŚNIOWY Z MAKARONEM

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza pogoda zainspirowała nas do stworzenia obiadu w trochę innym stylu. W związku z tym, że pozostała nam znaczna ilość niewykorzystanych do przetworów wiśni, postanowiłyśmy użyć je do przygotowania słodkiego, pożywnego a przede wszystkim chłodnego dania. Zastosowana przez nas ilość wiśni spowodowała, że oprócz słodyczy zupa ma lekko kwaśny smak, a zapach cynamonu rozbudza zmysły. Chłodnik nie należy do posiłków wysokokalorycznych, a przez dodatek owoców i makaronu staje się zdrową opcją dla wszystkich zupomaniaków :)
Składniki na 5 porcji:
1 kg wiśni
1 litr + 125 ml wody mineralnej
4 łyżki cukru
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu
4 łyżki mąki
250 ml śmietany 18%
opakowanie makaronu (250 g)
Wiśnie opłukać na sitku i wydrylować. W garnku zagotować litr wody z cukrem, solą i cynamonem. Po 10 minutach dodać wcześniej wydrylowane wiśnie. Trzy łyżki mąki rozmieszać w połowie szklanki wody i dodać po 5 minutach do zupy. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką. Po 5 minutach zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem makaronu.
Smacznego :)
PS - Zupę można udekorować kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi wiśniami.
Źródło:http://banana-smiles.blogspot.com/2015/07/chodnik-wisniowy-z-makaronem.html