Wykonanie
Dzisiaj do
kawki proponuję wyjątkowo łatwe, szybkie w wykonaniu i bajecznie smaczne tarty z
borówkami.
Składniki:Ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 5 jaj,- szczypta
soli- 3/4 szklanki
cukru,- łyżeczka
proszku do pieczenia,-
cukier wanilinowy,- 500 g
borówek,- mikser, dwie miski, sitko, foremki do tarty.Krem:- 1 opakowanie budyniu
waniliowego,- 250 ml
mleka,- 4 łyżki
cukru,- 1/2 kostki
masła,- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.WYKONANIE:Ciasto:1.
Żółtka ucieram z
cukrem i
cukrem wanilinowym na kremową, jednolitą masę, a do
białek dodaję szczyptę
soli i ubijam na sztywną pianę.2. Do utartych
żółtek przesiewam
mąkę i
proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksuję. Następnie stopniowo dodaję pianę z
białek.3. Dokładnie zmiksowane ciasto przekładam do tartaletek i piekę w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.4. Krem: Przygotowuję
budyń z połowy
mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem 4 łyżek
cukru.
Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram
masło na gładką masę. Do
masła, wciąż miksując, dodaję stopniowo ostudzony
budyń. Całość miksuję do momentu uzyskania puszystej, jednolitej masy.5. Wystudzone tarty smaruję kremem i układam umyte i osuszone
borówki.