ßßß Cookit - przepis na O karmelu i karmelizowaniu słów kilka...

O karmelu i karmelizowaniu słów kilka...

nazwa

Wykonanie

Ostatnie miesiące były dla mnie niczym jazda na rollercoasterze, ale to już przeszłość. Z największą radością informuję, że wracam do pisania bloga.
Moi znajomi bardzo często narzekają na karmel. I o ile karmelizowanie owoców jest mniejszym problemem, o tyle robienie karmelu potrafi sprawiać trudności.
Wiele osób sądzi, że karmel jest jedynie do słodkich potraw. Błąd. Karmel ma niezwykle szerokie zastosowanie: od polew (należy dodać kilka łyżek wody, by karmel łatwo się kroił i nie był sztywny) aż do potraw wytrawnych. Doskonale smakuje w zestawieniu z mięsem np. kurczakiem z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami.
Karmelizować można wszystko od owoców, aż po bakalie. Jest jeden warunek: owoce muszą być pokrojone na mniejsze części. Bardzo dobrze smakują karmelizowane truskawki, rodzynki, rabarbar oraz jabłka.
Zacznijmy od tego, że sposobów na karmel jest tyle, ile ludzi, którzy gotują. Ogólnie składa się on z cukru i masła. I choć sama nie widzę w tym większego sensu to niektórzy dodają również 2-3 łyżki wody. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, nie powinno się już mieszczać zawartości patelni. W przeciwnym razie zrobią się grudki z cukru, które będzie bardzo ciężko rozpuścić.
Karmel:
cukier (tak aby przykryć dno patelni warstwą 1-2 cm)
50g masła
owoce (dowolna ilość, ale nie więcej niż do 3/4 wysokości patelni)
1. Cukier wysypać na dno, tak aby był na całej patelni równomiernie rozłożony.
2. Dodać masło i poczekać aż się rozpuści.
3. Dokładnie wymieszać rozpuszczone masło z cukrem.
4. Czekać aż kolejno zrobi się skorupa z cukru i zacznie zmieniać barwę na karmelową.
5. Wymieszać całość, gdy cukier zacznie się rozpuszczać (tylko raz!).
6. Poczekać aż cukier się do końca rozpuści.
Z tak przygotowanego karmelu można bardzo łatwo skarmelizować owoce. Trzeba je wrzucić na patelnie, przemieszać i gotować aż do momentu, gdy staną się miękkie, a karmel będzie całkowicie płynny.
Karmelizowanie truskawek w zdjęciach:
Karmelizowane owoce są doskonałą bazą do lodów, konfitur, polew i mas do przekładania ciasta.
Jeśli macie jakieś pytania to śmiało piszcie. Kolejny przepis pojawi się w środku tygodnia, bo sporo się ich nazbierało podczas mojej nieobecności ;)
A Wy karmelizujecie owoce? Jakie są Wasze ulubione kombinacje?
Źródło:http://panna-kulka-w-kuchni.blogspot.com/2015/05/o-karmelu-i-karmelizowaniu-sow-kilka.html