Wykonanie
Placuszki idealne na śniadanie, deser lub przekąska na przyjęcie! W dodatku nieziemsko zdrowe! Staram się ograniczyć spożycie
mąki pszennej, dlatego tylko gdzie się da zamieniam ją na pełnoziarnistą lub orkiszową. Jednak często dania traciły na smaku. Te placki zachwyciły mnie od razu. Lekkie, puszyste z dodatkiem ulubionych
owoców i
miodu - istny raj!
składniki: na około 15 małych placuszków125 g
ricotty80 ml
mleka1 duże
jajko lub 2 małe30 g
mąki orkiszowejpół łyżeczki
proszku do pieczenia3 czubate łyżeczki
mioduodrobina
oleju rzepakowegodo podania:
skórka z cytryny,
ricotta,
mięta,
borówki,
miódW misce łączymy ze sobą
ricottę,
mleko i
żółtka. Następnie dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy
miód i ponownie mieszamy. W drugiej misce ubijamy
białka na niezbyt sztywną pianę. Następnie za pomocą
łopatki dodajemy pianę z
białek do masy i delikatnie łączymy. Rozgrzewamy patelnie wysmarowaną
olejem rzepakowym i smażymy małe placuszki, aż będą rumiane. Podajemy z
ricottą, posypane
skórką z cytryny,
miętą i
borówkami. Koniecznie polejcie je
miodem! Pychota!