Klasyka kuchni włoskiej. Podstawowy przepis na sos pomidorowy z pysznym makaronem spaghetti. Czas przygotowania = czas gotowania makaronu! Nikt już mi nie powie, że nie ma czasu gotować! Idealny na szybki sobotni obiad, albo na przyjęcie dla znajomych! Można nagotować cały garnek, chętnych na pewno będzie mnóstwo - obiecuję! :)składniki:2 porcjepół opakowania makaronu spaghetti330 ml soku pomidorowego2 ząbki czosnkupół cebuliolejpapryka słodka i ostraoreganobazyliaser żółtyekologiczna kostka rosołowacukierMakaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Na oleju przysmażamy czosnek i cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy paprykę słodką i ostrą (według uznania) oraz oregano. Chwilę całość smażymy i zalewamy sokiem pomidorowym. Dodajemy odrobinę wody oraz kostkę rosołową. Gdy sok jest zbyt kwaśny dodajmy odrobinę cukru.Gotujemy całość około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Jeśli nasz sos będzie za rzadki możemy go zagęścić w następujący sposób: pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu, cały czas mieszając (inaczej zrobią nam się grudki!). Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną bazylią i startym serem i gotowe!