Wykonanie
To pyszne ciasto
czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim
cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta
przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat
cynamonu,
imbiru,
goździków, które oprócz tego, że wspaniale pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości, m.in. obniżają poziom
cukru we
krwi.
Składniki:- 250 g drobno startej
cukinii- 250g
mąki ryżowej/owsianej lub innej dowolnej- 2-3 łyżki
miodu lub
syropu z agawy (lub więcej w zależności jak słodkie lubimy brownie)- 1/4 szklanki
oleju (ja użyłam
kokosowego stopionego)- 2
jajka- 5-6 posiekanych suszonych
śliwek- 4-5 łyżek naturalnego
kakao- 1 łyżka
przyprawy do piernika- 2 łyżeczki
sodyPrzygotowanie :Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w misce ucieramy za pomocą miksera
olej,
miód oraz
jajka, mieszamy w drugiej misce
mąkę,
kakao,
przyprawy,
sodę i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas miksując, jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej
oleju, następnie dodajemy
cukinię oraz pokrojone
suszone śliwki, mieszamy, wylewamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 minut.*przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z gazety samo zdrowie
-