Wykonanie
Jeśli lubicie
ciecierzycę to na pewno posmakują wam te muffiny, które są o wiele bardziej zdrową wersją tych tradycyjnych, po pierwsze nie trzeba ich piec, mają bardzo dużo
białka z
ciecierzycy i
orzechów, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dodatkowo zawierają
miód, który niepoddawany obróbce termicznej zachowuje wszystkie swoje właściwości oraz bardzo zdrowy
olej kokosowy, jeśli zastanawiacie się nad tym czy
ciecierzyca równie dobrze smakuje na słodko to musicie koniecznie sprawdzić, jeśli natomiast nie lubicie albo unikacie
kawy, można bez problemu ją pominąć albo zastąpić sproszkowaną zieloną
herbatą matcha, można dodać
kakao lub karob, w wersji wegańskiej oczywiście
miód można zastąpić
syropem z agawy lub innym słodem :)Zainspirowałam się tym przepisem
Składniki :- 2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy- 2-3 łyżki
oleju kokosowego- 2-3 łyżki
miodu lub
syropu z agawy- 1/4 szklanki
orzechów laskowych + 2 łyżki do posypania na wierzch ( ja użyłam
orzechów laskowych skworcu do kupienia tutaj )- 1 łyżeczka kawy/kakao/karobu/zielonej
herbatyPrzygotowanie :
Ciecierzycę zblendować na krem razem z
orzechami, dodać
olej,
miód i
kawę wymieszać na gładką masę, posypać
orzechami i wyłożyć do silikonowych foremek na muffiny i włożyć na 1-2 h do zamrażarki.