ßßß Cookit - przepis na Muffiny kawowo orzechowe z ciecierzycy bez pieczenia, bezglutenowe, wegańskie

Muffiny kawowo orzechowe z ciecierzycy bez pieczenia, bezglutenowe, wegańskie

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie ciecierzycę to na pewno posmakują wam te muffiny, które są o wiele bardziej zdrową wersją tych tradycyjnych, po pierwsze nie trzeba ich piec, mają bardzo dużo białka z ciecierzycy i orzechów, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dodatkowo zawierają miód, który niepoddawany obróbce termicznej zachowuje wszystkie swoje właściwości oraz bardzo zdrowy olej kokosowy, jeśli zastanawiacie się nad tym czy ciecierzyca równie dobrze smakuje na słodko to musicie koniecznie sprawdzić, jeśli natomiast nie lubicie albo unikacie kawy, można bez problemu ją pominąć albo zastąpić sproszkowaną zieloną herbatą matcha, można dodać kakao lub karob, w wersji wegańskiej oczywiście miód można zastąpić syropem z agawy lub innym słodem :)
Zainspirowałam się tym przepisem
Składniki :
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/4 szklanki orzechów laskowych + 2 łyżki do posypania na wierzch ( ja użyłam orzechów laskowych skworcu do kupienia tutaj )
- 1 łyżeczka kawy/kakao/karobu/zielonej herbaty
Przygotowanie :
Ciecierzycę zblendować na krem razem z orzechami, dodać olej, miód i kawę wymieszać na gładką masę, posypać orzechami i wyłożyć do silikonowych foremek na muffiny i włożyć na 1-2 h do zamrażarki.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/08/muffiny-kawowo-orzechowe-z-ciecierzycy.html