Wykonanie
Po długiej przerwie pojawiła się dzisiaj na moim
stole niekwestionowana "
śniadaniowa królowa". Zupełnie odmieniona, ale tak samo pyszna i sycąca. Teraz śmiało
mogę stwierdzić, że nie ma dla mnie lepszej recepty na udany poranek niż delektowanie się ukochaną owsianką.
Ostatnimi czasy nastąpiło u mnie bardzo wiele zmian, a w związku z tym nieco zmieniło się również moje menu. Efektem tego były kolejne kuchenne eksperymenty, a wśród nich mug
cake orzechowo-
migdałowy (KLIK) i domowa Nutella (KLIK). Wszystko pyszne i zdrowe, ale w końcu obudził się we mnie sentyment i jednak zatęskniłam za swoim idealnym śniadaniem (KLIK), ale postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian.
Otręby owsiane ze standardowej owsianki zostały zastąpione tradycyjnymi
płatkami górskimi, a
napój sojowy (który równie dobrze może tu zostać w wersji wegańskiej)-
mlekiem. No i oczywiście kluczowy składnik-
cynamon, niezbędny i niezastąpiony. To, czym zwieńczycie takie śniadanie zależy wyłącznie od Waszych własnych upodobań. U mnie, jak widać, były to
owoce oraz genialne prażone
masło migdałowe firmy Primavika. Możecie je zakupić w odnowionym sklepie Naturalna Spiżarnia, do którego serdecznie zapraszam (KLIK).Owsianka najlepiej smakuje jeśli zostanie przygotowana dzień wcześniej, wieczorem-
płatki owsiane wchłoną część
mleka, a całość przejdzie aromatem
cynamonu. Sama "baza", bez dodatków to 273kcal w tym 14g
białka, 4,9g tłuszczu oraz 46,5g węglowodanów .
SKŁADNIKI:50g
płatków owsianych górskich1 szklanka
mleka lub
napoju sojowegocynamonPRZYGOTOWANIE:
Płatki wsypać do garnuszka, zalać
mlekiemDodać
cynamon i wymieszaćWstawić na noc do lodówkiRano, przygotowaną owsiankę, gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszającPodawać z ulubionymi dodatkamiSmacznego!https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog