ßßß Cookit - przepis na Kremowa owsianka cynamonowa, czyli wielki powrót

Kremowa owsianka cynamonowa, czyli wielki powrót

nazwa

Wykonanie

Po długiej przerwie pojawiła się dzisiaj na moim stole niekwestionowana "śniadaniowa królowa". Zupełnie odmieniona, ale tak samo pyszna i sycąca. Teraz śmiało mogę stwierdzić, że nie ma dla mnie lepszej recepty na udany poranek niż delektowanie się ukochaną owsianką.
Ostatnimi czasy nastąpiło u mnie bardzo wiele zmian, a w związku z tym nieco zmieniło się również moje menu. Efektem tego były kolejne kuchenne eksperymenty, a wśród nich mug cake orzechowo-migdałowy (KLIK) i domowa Nutella (KLIK). Wszystko pyszne i zdrowe, ale w końcu obudził się we mnie sentyment i jednak zatęskniłam za swoim idealnym śniadaniem (KLIK), ale postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian.
Otręby owsiane ze standardowej owsianki zostały zastąpione tradycyjnymi płatkami górskimi, a napój sojowy (który równie dobrze może tu zostać w wersji wegańskiej)- mlekiem. No i oczywiście kluczowy składnik- cynamon, niezbędny i niezastąpiony. To, czym zwieńczycie takie śniadanie zależy wyłącznie od Waszych własnych upodobań. U mnie, jak widać, były to owoce oraz genialne prażone masło migdałowe firmy Primavika. Możecie je zakupić w odnowionym sklepie Naturalna Spiżarnia, do którego serdecznie zapraszam (KLIK).
Owsianka najlepiej smakuje jeśli zostanie przygotowana dzień wcześniej, wieczorem- płatki owsiane wchłoną część mleka, a całość przejdzie aromatem cynamonu. Sama "baza", bez dodatków to 273kcal w tym 14g białka, 4,9g tłuszczu oraz 46,5g węglowodanów .
SKŁADNIKI:
50g płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka lub napoju sojowego
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Płatki wsypać do garnuszka, zalać mlekiem
Dodać cynamon i wymieszać
Wstawić na noc do lodówki
Rano, przygotowaną owsiankę, gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/01/kremowa-owsianka-cynamonowa-czyli.html