Wykonanie
Dyniowo -
kokosowe kluski śląskie z
truskawkami,
figami i
masłem migdałowymPrzepis:- 2 średnie ugotowane
ziemniaki- 3 - 4 łyżki pueere z
dynii- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej + troszkę do podsypania blatu- 2 łyżki
mąki kokosowej- łyżka
siemienia lnianego + 3 łyżki
wody do powstania "
jajka"
Ziemniaki wraz z pueere zblendować na gładką masę. Następnie dodać
mąki i "
jajko"
siemienia lnianego. Wszystko dokładnie wyrabiać, aż powstania ciasto na kluski, które nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę
mąki.
Wodę na kluski posolić i zagotować. W
między czasie z powstałego ciasta formować kluski śląskie, oczywiście z dziurką w środku. Kluski gotować, aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię i później jeszcze ok 2 minuty.Smacznego ! :)Z racji tego, że mieszkam i wychowałam się na Górnym Śląsku to nie mogło na moim blogu zabraknąć tradycyjnej potrawy, która się bardzo kojarzy z tym regionem. A inspiracją
smakową były dla mnie kluski od Pam i
powiem wam, że nawet mojej babci, która jest koneserem klusek bardziej w wytrawnej i "niewegańskiej" wersji też smakowały :DMiłego poniedziałku :*