ßßß Cookit - przepis na 654. Kluski śląskie - na słodko, po wegańsku

654. Kluski śląskie - na słodko, po wegańsku

nazwa

Wykonanie

Dyniowo - kokosowe kluski śląskie z truskawkami, figami i masłem migdałowym
Przepis:
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 3 - 4 łyżki pueere z dynii
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej + troszkę do podsypania blatu
- 2 łyżki mąki kokosowej
- łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody do powstania "jajka"
Ziemniaki wraz z pueere zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąki i "jajko" siemienia lnianego. Wszystko dokładnie wyrabiać, aż powstania ciasto na kluski, które nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Wodę na kluski posolić i zagotować. W między czasie z powstałego ciasta formować kluski śląskie, oczywiście z dziurką w środku. Kluski gotować, aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię i później jeszcze ok 2 minuty.
Smacznego ! :)
Z racji tego, że mieszkam i wychowałam się na Górnym Śląsku to nie mogło na moim blogu zabraknąć tradycyjnej potrawy, która się bardzo kojarzy z tym regionem. A inspiracją smakową były dla mnie kluski od Pam i powiem wam, że nawet mojej babci, która jest koneserem klusek bardziej w wytrawnej i "niewegańskiej" wersji też smakowały :D
Miłego poniedziałku :*
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2015/09/654-kluski-slaskie-na-sodko-po-wegansku.html