Wykonanie
Masa kajmakowa :duży, gęsty
jogurt naturalny1/2 puszki masy kajmakowej2 łyżki
żelatynyMasa śmietanowa :400 ml
śmietany 36%cukier puder do smaku2
śmietan-fixyPoncz :1/2 szklanki
wodycukier waniliowy1/3 szklanki
cukru2 łyżki
rumu (opcjonalnie)Dodatkowo :
dżem z czarnej porzeczkiorzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie :Poncz :
Wodę zagotowujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy
alkohol, dokładnie mieszamy i odstawiamy.Masa kajmakowa :
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku.
Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną
żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.Masa śmietanowa :
Śmietanę ubijamy. Następnie wsypujemy
śmietan-fixy wymieszane z
cukrem pudrem .Przełożenie : Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat
tortu, nasączyć 1/3 ponczu i nałożyć masę kajmakową, rozsmarować po całej powierzchni. Położyć drugi blat, nasączyć, nałożyć warstwę
dżemu z czarnej porzeczki mus, następnie masa śmietankowa i ponownie warstwa
dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza. Nałożyć trzeci blat i tylko nasączamy ponczem. Wierzch i boki
tortu dekorujemy według uznania. Można w ierzch i boki obłożyć masą kajmakową, która nam została lub masą
śmietankową a boki obsypać posiekanymi drobno
orzechami włoskimi. Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.Smacznego!Źródło: [www.charlottegotuje.blogspot.com]Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.