ßßß Cookit - przepis na Tort z masą kajmakową

Tort z masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Masa kajmakowa :
duży, gęsty jogurt naturalny
1/2 puszki masy kajmakowej
2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa :
400 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku
2 śmietan-fixy
Poncz :
1/2 szklanki wody
cukier waniliowy
1/3 szklanki cukru
2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Dodatkowo :
dżem z czarnej porzeczki
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie :
Poncz : Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Masa kajmakowa : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.
Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy. Następnie wsypujemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem .
Przełożenie : Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć 1/3 ponczu i nałożyć masę kajmakową, rozsmarować po całej powierzchni. Położyć drugi blat, nasączyć, nałożyć warstwę dżemu z czarnej porzeczki mus, następnie masa śmietankowa i ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza. Nałożyć trzeci blat i tylko nasączamy ponczem. Wierzch i boki tortu dekorujemy według uznania. Można w ierzch i boki obłożyć masą kajmakową, która nam została lub masą śmietankową a boki obsypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi. Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: [www.charlottegotuje.blogspot.com]
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila [email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.
Źródło:http://pieknulka.blogspot.com/2015/02/tort-z-masa-kajmakowa.html