Wykonanie
Mmmmm! Zdrowe pełnoziarniste bułeczki z dodatkiem
płatków owsianych!Chrupiące i mięciutkie w środku!Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów:www.mojewypieki.comSkładniki: na 8
bułek1/2 szklanki
płatków owsianych2 płaskie łyżki
miodu1 łyżka
masła1 łyżeczka
soli1 szklanka wrzątku14 g
drożdży świeżych3 łyżki
wody3 łyżki
siemienia lnianego1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej razowej3/4 szklanki
mąki pszennejWykonanie:Składniki z pierwszej części zalać wrzątkiem, by
płatki owsiane nasiąkły. Gdy przestygną (będą ciepłe, lecz nie parzące by nie zabić
drożdży) dodać
drożdże wymieszać. Pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Przełożyć na tacę lub stolnicę, wyrobić. Oprószyć
mąką, przełożyć do miski, przykryć mokrą szmatką, pozostawić na 1 -1,5 h. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków, ukształtować rękami w kształt podłużny lub okrągły. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie można posmarować
bułki roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem i
solą i posypać
płatkami owsianymi lub nie smarować, wtedy wyjdzie wersja bardziej rustykalna :)Piec w 220 stopniach do momentu aż ładnie się przyrumienią. Studzić w piekarniku.Smacznego!