Wykonanie
Pudding ananasowy to pyszny, prosty i niezbyt kaloryczny deser w stylu azjatyckim.Oprócz tytułowego składnika czuć w nim delikatny smak
kokosu.Deser idealny do poczęstunku gości jako nietypowe zakończenie kolacji.Nie zawsze ma się czas i ochotę na pieczenie ciast :)A
słodycze w każdej formie są pyszne!Składniki na około 5 porcji:Miąższ z dwóch
ananasów10g agaru (
żelatyna nie ścina się z
ananasem)150g
mleczka kokosowego100g
śmietanki 30%3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
wodySposób wykonania:Kawałek
ananasa (jakieś 1/2 szklanki) pokroić w kostkę. Resztę zmiksować.Gdyby zostały cząstki miąższu przetrzeć przez sitko.
Śmietanę i mleczko lekko ubić. Zagotować
wodę z agarem i
cukrem.Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia i wlewać do
ananasów miksując mikserem.Następnie dodać
śmietankę i pokrojonego
ananasa, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterek. Schłodzić. Można ozdobić listkami
ananasów i
bezami.Mus szybko tężeje szybko. Po jakiś 15 minutach będzie w pełni stężały więc nie trzeba spieszyć się z czasem przed wizytą gości.Polecam!
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki