ßßß Cookit - przepis na Dyniowe wege drożdżówki

Dyniowe wege drożdżówki

nazwa

Wykonanie

Chyba najprostsze drożdżówki jakie w życiu robiłam - po prostu nie mogą się nie udać, zaledwie kilka składników, a efekt.. wow ;)
Pumpkin cinnamon rolls
SKŁADNIKI: na ciasto:
1 opakowanie drożdży instant
3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)
1 łyżka masła orzechowego
3/4 szklanki puree dyniowego
1 łyżeczka cynamonu
około 3-4 szklanki mąki pszennej i pełnoziarnistej (w stosunku 1:1) na nadzienie:
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka puree dyniowego
cynamon
syrop z agawy/cukier/karmel z daktyli
WYKONANIE:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, cukier, olej kokosowy, masło orzechowe, puree dyniowe, cynamon i całość mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (najlepiej po pół szklanki), cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto przestaje nam się kleić do rąk, ale nie jest jeszcze zbyt zbite, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, podsypując mąką, i rozwałkowujemy w prostokąt. Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą i smarujemy nimi ciasto, które następnie zwijamy w rulon i kroimy co 4-5 cm. Układamy w ten sposób powstałe mini drożdżówki na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Wyrosło wzorowo
Drożdżówki już czekają gotowe do pieczenia
A tak wyglądały tuż po
W środku przyjemnie wilgotne.. jedynie żałowałam, że nie dodałam żurawiny ;)
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/10/dyniowe-wege-drozdzowki.html