Wykonanie
Chyba najprostsze drożdżówki jakie w życiu robiłam - po prostu nie mogą się nie udać, zaledwie kilka składników, a efekt.. wow ;)
Pumpkin cinnamon rollsSKŁADNIKI: na ciasto:1 opakowanie
drożdży instant3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!)
wody2 łyżki zmielonego
cukru trzcinowego1 łyżka
oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)1 łyżka
masła orzechowego3/4 szklanki puree
dyniowego1 łyżeczka
cynamonuokoło 3-4 szklanki
mąki pszennej i pełnoziarnistej (w stosunku 1:1) na nadzienie:2 łyżki
masła orzechowego1 łyżka puree
dyniowegocynamonsyrop z agawy/cukier/karmel z
daktyliWYKONANIE:Do miski wlewamy ciepłą
wodę, dodajemy
drożdże,
cukier,
olej kokosowy,
masło orzechowe, puree
dyniowe,
cynamon i całość mieszamy. Stopniowo dodajemy
mąkę (najlepiej po pół szklanki), cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto przestaje nam się kleić do rąk, ale nie jest jeszcze zbyt zbite, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, podsypując
mąką, i rozwałkowujemy w prostokąt. Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą i smarujemy nimi ciasto, które następnie zwijamy w rulon i kroimy co 4-5 cm. Układamy w ten sposób powstałe mini drożdżówki na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Wyrosło wzorowo
Drożdżówki już czekają gotowe do pieczenia
A tak wyglądały tuż po
W środku przyjemnie wilgotne.. jedynie żałowałam, że nie dodałam
żurawiny ;)