Wykonanie
Czasem mam ochotę zjeść na obiad coś bardziej skomplikowanego niż warzywa i
kasza gryczana.. wtedy najczęściej wybieram azjatyckie smaki. Ze względu na szybkość przygotowania wybrałam spring rollsy, bo komu po kilku godzinach w szkole chce się długo stać przy garach ;)

Vegan spring rollsSKŁADNIKI (na 1 porcję):5 płatów
papieru ryżowego60 g ugotowanego
makaronu ryżowego2 pokrojone
marchewki1 szklanka pokrojonej
czerwonej kapustymłody imbir do sushi
rukolasezam na sos:2 łyżki tahini1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
syropu z agawykawałek (0,5 cm)
imbiru2 łyżki
wodyWYKONANIE:Składniki na sos blendujemy, a następnie odstawiamy sos do zgęstnienia na kilka minut.
Papier ryżowy moczymy pod bieżącą
wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), układamy w środku nadzienie i zawijamy spring rollsy. Podajemy z sosem i dojadamy to, co nie zmieściło się w spring rollsach ;)


***Szkoła absorbuje sporą część mojego czasu wolnego, ale już w czwartek idziemy z Zuzą na otwarcie nowej wege knajpki w Poznaniu. W końcu trzeba
mieć priorytety, a jedzenie zawsze będzie stać wyżej od nauki #sorrynotsorry.