ßßß Cookit - przepis na Wegańskie spring rollsy

Wegańskie spring rollsy

nazwa

Wykonanie

Czasem mam ochotę zjeść na obiad coś bardziej skomplikowanego niż warzywa i kasza gryczana.. wtedy najczęściej wybieram azjatyckie smaki. Ze względu na szybkość przygotowania wybrałam spring rollsy, bo komu po kilku godzinach w szkole chce się długo stać przy garach ;)
Vegan spring rolls
SKŁADNIKI (na 1 porcję):
5 płatów papieru ryżowego
60 g ugotowanego makaronu ryżowego
2 pokrojone marchewki
1 szklanka pokrojonej czerwonej kapusty
młody imbir do sushi
rukola
sezam na sos:
2 łyżki tahini
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy
kawałek (0,5 cm) imbiru
2 łyżki wody
WYKONANIE:
Składniki na sos blendujemy, a następnie odstawiamy sos do zgęstnienia na kilka minut. Papier ryżowy moczymy pod bieżącą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), układamy w środku nadzienie i zawijamy spring rollsy. Podajemy z sosem i dojadamy to, co nie zmieściło się w spring rollsach ;)
***
Szkoła absorbuje sporą część mojego czasu wolnego, ale już w czwartek idziemy z Zuzą na otwarcie nowej wege knajpki w Poznaniu. W końcu trzeba mieć priorytety, a jedzenie zawsze będzie stać wyżej od nauki #sorrynotsorry.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/09/weganskie-spring-rollsy.html