Wykonanie
Propozycja na drugie śniadanko lub zdrowy deser.
Marakuja, zwana też passiflorą, tak pięknie pachnie i wygląda, że nie można się jej oprzeć. Już sam jej zapach przywodzi na myśl tropikalne wakacje, pełne beztroski. Ale przejdźmy do przepisu, bo już się rozmarzyłam. Plaża,
palmy,
drinki z palemką...ah... a za oknem topniejący śnieg. Tym bardziej polecam taką odmianę w kuchni!Przepis jest na dwie osoby.
Składniki:ok 400 ml
jogurtu naturalnegodwa
biszkoptygarść
płatków śniadaniowych- ja użyłam
Frutina, ale mogą być inne lub np
otręby pszenne1 łyżka stołowa
miodu2
owoce marakui.Na dno szklanek pokruszyć po
biszkopcie.
Jogurt wymieszać dobrze z
miodem i polać nim pokruszone
biszkopty - na każdą szklankę ok 100ml. Następnie na warstwę
jogurtu pokruszyć
płatki śniadaniowe i zalać je kolejną warstwą
jogurtu.
Owoce dobrze umyć / nawet, jak się je
owoce bez skórki warto je myć, gdyż usuwamy poprzez to większą część pestycydów, którymi mogą być pryskane owoce/, przekroić na pół i wydłubać łyżeczką miąższ - na każdą szklankę przypada miąższ z jednego
owocu. Obłędnie pachnie i smakuje, a takie proste. Polecam, zwłaszcza na poprawę humoru.