Wykonanie
Dwie sałatki na jeden weekend. Zaczynają mi się smaki - od rana chodził za mną
śledź ;-)
Składniki:400 g
filetów śledziowych a'la
matjas1 słoik
buraków w całości /ja użyłam firmy Rolnik/1 duże kwaśne
jabłko1/2 białej dużej
cebuli lub 1 mała150 ml
śmietany homogenizowanej 12% lub greckieckiego
jogurtu1 łyżka
majonezu2 duże
ziemniaki ugotowane w mundurkach.ewentualnie
pieprz.
Śledzia odlać z zalewy i pokroić w paseczki.
Buraki, obrane
jabłko,
ziemniaki i
cebulę pokroić w kostkę . Wszystko przełożyć do dużej miski, dodać
śmietanę i
majonez, następnie całość dobrze wymieszać.
Śledź jest dość słony, dlatego lepiej nie dodawać już
soli. Smaki przejdą i całość będzie wystarczająco przyprawiona. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia warto spróbować, można wtedy dodać szczyptę
pieprzu.
Ziemniaki powinny być schłodzone!