Wykonanie
Ciasta i desery z
makiem należą do moich ulubionych. Nie lubię jednak "zabawy" z mieleniem
maku. Dlatego najczęściej wyszukuję takie przepisy, w którym to mielenie nie jest konieczne. Do takich deserów należy właśnie surowy makowiec.Wykonanie makowca jest banalnie proste i szybkie. Na każdym etapie pracy nad nim nie mogłam się oprzeć pokusie oblizywania łyżki.Bardzo polecam, zwłaszcza tym, którzy jak ja, lubią "dużo
maku, a mało ciasta". A że
mak kojarzy się z zimą i ze świątecznymi smakołykami? No cóż, widać nie każdemu :)Potrzebujesz:Spód:100 g
orzechów włoskich,100 g szklanki
orzechów laskowych,200 g
rodzynek,szczypta
soli,szczypta
gałki muszkatołowejMasa makowa:1 szklanka mielonego suszonego
maku,3/4 szklanki
mleka kokosowego,100 g
orzechów nerkowca,przegotowana (ale nie gorąca)
woda,1/2 szklanki
syropu z agawy lub
miodu,skórka otarta z jednej
pomarańczyWykonanie:Dzień przed przygotowaniem ciasta
mak zalej
mlekiem kokosowym a
nerkowce zalej
wodą. Tak przygotowane
orzechy i
mak pozostaw na noc.Następnego dnia zmiel w malakserze
orzechy włoskie i laskowe. Dodaj do nich
rodzynki i
miel aż masa zacznie się ze sobą sklejać. Pod koniec dodaj gałkę i
sól. Gotową masę przełóż do okrągłej blachy (około 20-21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Przygotowany wcześniej
mak i
nerkowce przełóż do miski malaksera, dodaj
syrop lub
miód i skórkę z
pomarańczy. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę
makową przełóż na
orzechowo-
rodzynkowy spód. Wyrównaj i polej ulubioną
polewą czekoladową. Udekoruj
migdałami,
orzechami, tartą skórką
pomarańczy, etc..
Smacznego!Inspiracją był przepis ze strony www.medytujemy.pl