ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem bananowym (bez cukru)

Tarta z kremem bananowym (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

I nareszcie tarta zagościła u mnie w kuchni. Ile to czasu upłynęło odkąd postanowiłam zrobić jakąkolwiek. Oczywiście musiałam eksperymentować, nie mogłam się powstrzymać. :D Tym razem wypadło na kruche ciasto z użyciem mąki żytniej i słodziutki krem bez użycia cukru. Zapraszam po przepis!
Przepis na ciasto:
1,5 szklanki mąki żytniej
2 jajka
1/4 szkl. oleju
bardzo duuuużo wiórków kokosowych - na poważnie..100 g :D
Krem :
900 g bananów
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
W przypadku ciasta wszystkie składniki wymieszać ze sobą, tak aby konsystencja była dosyć zbita i dała się formować. Ułożyć ciasto w formie, aby było po upieczeniu do wypełnienia kremem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 170 C, ok.30 minut. Do zrumienienia.
Banany zmiksować z odrobiną wody mineralnej (kilka łyżek). Dodać budyń w proszku, i wymieszać. Całość wlać do upieczonej tarty, i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika. Dla podpieczenia, zrumienienia. Zmniejszyć temperaturę.
Wskazówki do tarty:
Podczas pieczenia na wierzchu ciasta może pojawić się bardzo cienka warstwa tłuszczu (z wiórków i z oleju), wystarczy wyjąć tartę pod koniec pieczenia, i odsączyć płyn papierowym ręcznikiem.
Pozostawić do ostudzenia, udekorować. I gotowe!
Pychotka, spróbujcie!
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/06/tarta-z-kremem-bananowym-bez-cukru.html