ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Mała, truskawkowa miłość...
Przed Wami pyszne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i kruszonką - moje ulubione w ostatnim czasie. Jest zrobione z prostych składników, które zwykle mamy w domu pod ręką, głównie na mleku, a nie na tłuszczu. Wyobraźcie sobie soczyste truskawki na miękkim, puszystym cieście pod słodką kruszonką... Naprawdę trudno im się oprzeć ! Podaję składniki na bardzo małą, okrągłą, tortową blaszkę średnicy około 20 cm. Jeśli chcecie zrobić większe ciasto, przygotujcie je z podwójnej porcji. :)
Składniki (na małą, okrągłą blaszkę średnicy 20 cm lub keksówkę):
- Na ciasto:
2/3 szklanki mleka,
4 łyżki oleju,
jajko,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
nieco ponad pół szklanki cukru (u mnie trzcinowy),
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Owoce:
12 średniej wielkości truskawek.
- Na kruszonkę:
30 g masła,
4 łyżki cukru (u mnie trzcinowy),
pół szklanki mąki pszennej,
2-3 łyżki otrąb owsianych.
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą dokładnie składniki mokre, czyli mleko, olej i jajko. W drugiej misce mieszamy ze sobą dokładnie składniki suche, to jest mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ja do mieszania używam zwykłej ręcznej ubijaczki do jajek, ale można też użyć miksera.
Tak przygotowaną masę wylewamy na natłuszczoną olejem blaszkę (ja użyłam okrągłej, o średnicy 20 cm). Na jej powierzchni układamy umyte wcześniej i przekrojone na połówki truskawki. Nie możemy dać ich za dużo, bo ciasto będzie mokre. Ja daję zwykle około 12 sztuk.
Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników, siekając je wszystkie razem nożem na desce i trochę ugniatając palcami. Kruszonkę rozsypujemy na ciasto.
Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/06/ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka.html