Wykonanie
Nie wiem jak u Was, ale dla mnie niedziela to świętość. Tego dnia pozwalam sobie na grzeszki, na które nie ma czasu w ciągu tygodnia. Dodatkowym motorem napędowym jest możliwość zrobienia zdjęć na bloga. Z tej okazji pozwoliliśmy sobie w ostatni weekend na iście słodką ucztę. Znudzona standardowymi naleśnikami postanowiłam pobawić się w Nigellę Lawson, która jest dla mnie niekwestionowaną królową „pankejków”.Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja naszych naleśników. Różni je jedynie grubość i (zazwyczaj) wielkość. Amerykańskie placuszki są mniejsze. Forma podania to zazwyczaj stos pancakes oblanych
syropem klonowym. Ja tym razem zrezygnowałam z
syropu na rzecz naszych
dżemów.
Składniki:1 filiżanka
mąki pszennej1
jajko½ filiżanki
mlekakilka łyżek
jogurtu naturalnegołyżka
kakao (mój dodatek)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOpcjonalnie (do wyboru):esencja waniliowa
cynamoncukierPrzygotowanie:Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej
śmietany.Na rozgrzanej i SUCHEJ patelni smaż pancakes z dwóch stron.Podawaj gorące z
jogurtem naturalnym/ulubionymi dżemami/syropem klonowym/masłem lub
cukrem.
Smacznego!