ßßß Cookit - przepis na chutney z czerwonej cebuli

chutney z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

składniki:
czerwona cebula ok. 2 kg.
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
cukier ok. 5- 6 łyżek (może być też miód)
pieprz
ocet balsamiczny
pół szklanki wody
pół szklanki piwa lub wytrawnego wina (wedle uznania)
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Władamy do garnka i wlewamy wodę, po chwili dodajemy olej. Dusimy. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, cukier). Wlewamy ocet i piwo. Dusimy do miękkości i do wyparowania płynu. Najlepiej smakuje po 2 tygodniach, więc warto zawekować.
Źródło:http://miedzykuchniaapokojem.blogspot.com/2013/12/chutney-z-czerwonej-cebuli.html