ßßß
To maleństwo w wersji dietetycznej ? Można ! Nie oczekujcie, że jeden kawałek będzie miał 15kcal... To niemożliwe. Ale masa jest o wiele mniej kaloryczna niż oryginał. Jednakże smak pozostał ten sam. Użyłam mleka w proszku odtłuszczonego firmy Mlekovita.Przepis:Biszkopt:* 6 jajek* 3/4 szklanki cukru* 1 szklanka mąki* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 2-3 łyżki kakaoMasa mleczna* 400g mleka w proszku odtłuszczonego* 1/2 szklanki mleka 0,5%* 1/2 szklanki cukru* 2x cukier waniliowy* 1 kostka masła mixPolewa:* 100g czekolady* 4 łyżki mlekaBiałka ubijamy na sztywno z cukrem, do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ucieramy i dodajemy do białek. Wsypujemy przesianą mąkę, i kakao. Dokładnie delikatnie mieszamy i pieczemy ponad pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni.Mleko zagotowujemy z cukrami i odstawiamy do wystudzenia (robię to na samym początku, wtedy mleko zdąży wystygnąć dobrze). Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy ugotowane mleko i mleko w proszku. Ilość mleka w proszku jest zależna od tego jak wychodzi masa. Radzę dodawać po ok. 1/2 szklanki i sprawdzać konsystencję masy. Krem powinien być gęsty tak, by łyżka wbita w masę spokojnie się utrzymała w pionie.Biszkopt przekrawamy, przekładamy masą i polewamy roztopioną w mleku czekoladą. Ja proponuję czekolady najtańsze z marketów, ze względu na to, że dobrze się roztapiają. Jeśli musicie brać coś z wyższej półki to proponuje czekolady Wedla - korzystają z tego samego taniego emulgatora co tanie czekolady. Nie rozpuszcza się na pewno Milka. :)