Wykonanie
Nic tak dobrze nie robi na ponury, pochmurny dzień, jak szarlotka. Na kruchym spodzie z kwaśnymi
jabłkami i
budyniem. Wielki kubek pysznej
herbaty i może przetrwamy tę jesień :)
Składniki:500 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka kwaśnej
śmietany bądź gęstego
jogurtu2 opakowania budyniu
waniliowego1 litr
mleka600 g kwaśnych
jabłek2 łyżki
bułki tartej lub
kaszki mannyPrzepis:- Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier oraz
proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę mocno schłodzone
masło, wbijamy 1
jajko oraz dokładamy
śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki lub zamrażalki na pół godziny.-
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dosypujemy do nich
kaszki manny lub
bułki tartej i dokładnie mieszamy.- Budynie przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniach. Pozostawiamy do wystygnięcia.- Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy
kaszką manną lub
bułką tartą. Ciasto dzielimy na pół.Pierwszą połowę rozkładamy na spodzie blaszki, starając się, aby było w miarę równe. Na cieście układamy
jabłka i również je równamy. Następnie wykładamy przestudzony
budyń. Na wierzchu rozkładamy kawałki pozostałego ciasta, tak, aby przykryły
budyń i stworzyły nierówną powierzchnię.- Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 40 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.Smacznego :)