ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Nic tak dobrze nie robi na ponury, pochmurny dzień, jak szarlotka. Na kruchym spodzie z kwaśnymi jabłkami i budyniem. Wielki kubek pysznej herbaty i może przetrwamy tę jesień :)
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany bądź gęstego jogurtu
2 opakowania budyniu waniliowego
1 litr mleka
600 g kwaśnych jabłek
2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
Przepis:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę mocno schłodzone masło, wbijamy 1 jajko oraz dokładamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki lub zamrażalki na pół godziny.
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dosypujemy do nich kaszki manny lub bułki tartej i dokładnie mieszamy.
- Budynie przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniach. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto dzielimy na pół.
Pierwszą połowę rozkładamy na spodzie blaszki, starając się, aby było w miarę równe. Na cieście układamy jabłka i również je równamy. Następnie wykładamy przestudzony budyń. Na wierzchu rozkładamy kawałki pozostałego ciasta, tak, aby przykryły budyń i stworzyły nierówną powierzchnię.
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 40 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/09/szarlotka-z-budyniem.html