Wykonanie
Najprostsze na świecie i przepyszne ciasto
biszkoptowe z
owocami. Robi się je błyskawicznie i szybciutko znika w buziach domowników. Ciasto lekkie, nie przesłodzone, dietetyczne.
Składniki:5 jaj (temp. pokojowa)5 łyżek drobnego
cukru trzcinowego5 łyżek
mąki orkiszowej jasnej20 g roztopionego i wystudzonego
masła3 pełne garście
borówki amerykańskiejPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Tortownicę (23 cm) smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Jaja wbijamy do naczynia, dodajemy
cukier i ucieramy mikserem na puch. Dodajemy
mąkę (delikatnie przesiewamy przez sitko). Delikatnie, ale zdecydowanie mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczone, schłodzone
masło i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do przygotowanej tortownicy.
Owoce, wcześniej umyte i osuszone posypujemy delikatnie po wierzchu i od razu wstawiamy ciasto do nagrzanego dobrze piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor 15-20 min (do suchego patyczka).Gotowe ciasto delikatnie wykładamy na kratkę. Podczas pieczenia
owoce spłyną na dno, wykładamy więc z formy odwracając je tak aby
owoce były na wierzchu.Smacznego :-)