Wykonanie
Tak się składa, że dziś dwa ważne święta… Międzynarodowy Dzień
Kawy oraz Światowy Dzień Wegetarianizmu !!! Z wegetariańskimi przepisami na moim blogu nie ma problemu, tym bardziej, że wszystkie są wegańskie, ale nie było jeszcze tutaj przepisu z dodatkiem
kawy, która towarzyszy mi każdego dnia – nie do przesady, ale na filiżankę na
sojowym zawsze znajdę czas 😉 Jako, że ostatnio na fanpage’u strony pojawiło się mnóstwo polubień postanowiłam, że to musi być coś specjalnego. Upiekłam więc ciasto . Nie byle jakie, bo
bananowe… i tu znowu – nie do końca tradycyjne, gdyż z plantanem ! Wiecej o nim
pisałam już tutaj . Dodałam
kawę oraz
kakao, dojrzały plantan nadał
słodyczy, ale pomogły mu też świeże
daktyle . Ciacho pięknie wyrosło, w środku wilgotne, lekko zbite niczym brownie, ale zarazem puszyste. Koniecznie musiałam je podać wraz
masłem orzechowym ! Dzisiejszy poranek zdecydowanie zaliczam do tych szczęśliwych i mam nadzieję, że cały dzień również będzie tak przyjemny
kakaowo-
kawowe ciasto „platanowe” na
mące orkiszowej podane z
masłem orzechowymcocoa-coffee plantains
cake with spelt
flour served with peanut butterSkładniki:4 kopiaste łyżki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżka
płatków owsianychłyżka
siemienia lnianegołyżka
kakaołyżka
kawy rozpuszczalnej5 świeżych
daktylispory, dojrzały plantan*ok. 1/2 szklanki
mleka roślinnego1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejmasło orzechowe do podaniaWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać połowę rozgniecionego na mus
plantata, wypestkowane i pokrojone
daktyle oraz
mleko. Dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub zmiksować) i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć pozostałą część
plantata pokrojoną w plasterki. Piec ok. 30-40 min. w 200 stopniach Celsjusza. Lekko ostudzić i podawać, najlepiej z
masłem orzechowym. Smacznego!*plantana można zamienić na zwykłego dojrzałego
banana (dosyć sporej wielkości)Jeśli zaś nie macie ochoty na ciasto z rana (hmmm… czyżby ktoś nie miał?!), nie macie zbyt wiele czasu (możecie ciasto też zrobić wieczorem 😉 ) lub po prostu chcecie zjeść miskę rozgrzewającej owsianki to polecam Wam z całego
serca bananową wersję na
mleku kokosowym z
daktylami,
kakao,
gorzką czekoladą i
masłem orzechowym – jeden z moich faworytów wśród mega słodkich owsianek! Jako, że dziś dzień
kawy – możecie dodać do niej łyżeczkę 😉
Życzę przyjemnego świętowania dzisiejszego dnia i samych miłych wrażeń!!!