ßßß Cookit - przepis na Na dzień kawy i... wegetarianizmu!

Na dzień kawy i... wegetarianizmu!

nazwa

Wykonanie

Tak się składa, że dziś dwa ważne święta… Międzynarodowy Dzień Kawy oraz Światowy Dzień Wegetarianizmu !!! Z wegetariańskimi przepisami na moim blogu nie ma problemu, tym bardziej, że wszystkie są wegańskie, ale nie było jeszcze tutaj przepisu z dodatkiem kawy, która towarzyszy mi każdego dnia – nie do przesady, ale na filiżankę na sojowym zawsze znajdę czas 😉 Jako, że ostatnio na fanpage’u strony pojawiło się mnóstwo polubień postanowiłam, że to musi być coś specjalnego. Upiekłam więc ciasto . Nie byle jakie, bo bananowe… i tu znowu – nie do końca tradycyjne, gdyż z plantanem ! Wiecej o nim pisałam już tutaj . Dodałam kawę oraz kakao, dojrzały plantan nadał słodyczy, ale pomogły mu też świeże daktyle . Ciacho pięknie wyrosło, w środku wilgotne, lekko zbite niczym brownie, ale zarazem puszyste. Koniecznie musiałam je podać wraz masłem orzechowym ! Dzisiejszy poranek zdecydowanie zaliczam do tych szczęśliwych i mam nadzieję, że cały dzień również będzie tak przyjemny
kakaowo-kawowe ciasto „platanowe” na mące orkiszowej podane z masłem orzechowym
cocoa-coffee plantains cake with spelt flour served with peanut butter
Składniki:
4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżka płatków owsianych
łyżka siemienia lnianego
łyżka kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
5 świeżych daktyli
spory, dojrzały plantan*
ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
masło orzechowe do podania
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać połowę rozgniecionego na mus plantata, wypestkowane i pokrojone daktyle oraz mleko. Dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub zmiksować) i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć pozostałą część plantata pokrojoną w plasterki. Piec ok. 30-40 min. w 200 stopniach Celsjusza. Lekko ostudzić i podawać, najlepiej z masłem orzechowym. Smacznego!
*plantana można zamienić na zwykłego dojrzałego banana (dosyć sporej wielkości)
Jeśli zaś nie macie ochoty na ciasto z rana (hmmm… czyżby ktoś nie miał?!), nie macie zbyt wiele czasu (możecie ciasto też zrobić wieczorem 😉 ) lub po prostu chcecie zjeść miskę rozgrzewającej owsianki to polecam Wam z całego serca bananową wersję na mleku kokosowym z daktylami, kakao, gorzką czekoladą i masłem orzechowym – jeden z moich faworytów wśród mega słodkich owsianek! Jako, że dziś dzień kawy – możecie dodać do niej łyżeczkę 😉
Życzę przyjemnego świętowania dzisiejszego dnia i samych miłych wrażeń!!!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/10/na-dzien-kawy-i-wegetarianizmu.html