ßßß Cookit - przepis na KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH

KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH

nazwa

Składniki

Wykonanie

Paczkę kasztanów dostałam od znajomych. Przetworzyłam je na kilka różnych sposobów, bo takie na surowo niezbyt mi smakowały. Najbardziej do gustu przypadł mi krem, który przygotowuje się w kilka minut i właśnie tym przepisem postanowiłam się z Wami podzielić. Krem doskonale nadaje się do smarowania pieczywa czy tostów. Dodaję go również do słodkich deserów: ciastek, tortów, ciast, lodów, tart, czy musów.
Kupując świeże kasztany zwróćcie uwagę na to, czy ich skórka jest gładka i nie ma wgłębień. Czarne plamy mogą świadczyć o pleśni, a dziurki w skorupce o tym, że w środku zamieszkały robaczki. W sprzedaży są też kasztany pakowane próżniowo oraz w zalewie - w obu wersjach obrane, ugotowane i gotowe do użytku.
Ja przygotowałam swój krem ze wstępnie obgotowanych kasztanów, które były zapakowane próżniowo. Jeśli macie dostęp do świeżych, to natnijcie skorupki na krzyż i tak przygotowane kasztany obgotujcie 15 minut w czystej wodzie.
Składniki (3 słoiczki po 350 ml):
500 g obranych kasztanów jadalnych
1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
5 łyżek cukru
Wstępnie obgotowane, odcedzone i obrane kasztany umieszczamy w rondelku. Dodajemy do nich mleko oraz cukier. Naczynie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Całość gotujemy około 10 minut. Następnie ściągamy naczynie z ognia i studzimy jego zawartość. Wystudzone kasztany w mleku rozcieramy blenderem na gładki mus (radzę zrobić to bardzo dokładnie). Gotowy krem przekładamy do słoiczków. Przechowujemy go w lodówce (maksymalnie 7 dni).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/10/krem-z-kasztanow-jadalnych.html