Wykonanie
Popisowa
sałatka brata Łukasza. Zaraził nią całą rodzinę (w tym i mnie). Ostrzegam, że tak przygotowane
ogórki znikają ze stołu błyskawicznie. Super sprawdzają się jako dodatek do dań z grilla. Sezon
ogórkowy i grillowy powoli dobiega końca, więc organizujcie się szybciutko i do dzieła!Przepis odrobinę zmodyfikowałam (mam nadzieję, że autor się nie pogniewa).Składniki:2 i 1/2 kg małych
ogórków4 duże
cebule2 łyżki
solizalewa2 łyżeczki
gorczycy1 i 1/2 szklanki
octu1 i 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
wody1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku1 łyżeczka
papryki chili w proszku (lub 1 mała
papryczka chili bez pestek)1 łyżeczka
pieprzu2 łyżeczki
curryOgórki myjemy i kroimy na ćwiartki lub ósemki (ze skórką).
Cebule obieramy, kroimy na połówki, a następnie w cienkie piórka. Warzywa łączymy w dużej misce. Dodajemy
sól, dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny, żeby
ogórki puściły sok. Następnie sok zlewamy (nie wylewamy go).W osobnym naczyniu zagotowujemy
wodę,
ocet,
cukier,
gorczycę i pozostałe
przyprawy. Zalewę studzimy. Łączymy ją z
sokiem zlanym z
ogórków.
Ogórki z
cebulą układamy ciasno w słoikach. Wlewamy zalewę. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy około 10 minut (patrz pasteryzacja na mokro
przetworów zimnych).