ßßß Cookit - przepis na Heart pops walentynkowe kruche ciasteczka w białej czekoladzie

Heart pops walentynkowe kruche ciasteczka w białej czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Przepis jak na podstawowe ciast kruche + barwnik spożywczy różowy + pół łyżeczki sody
Wykonanie:
ciasto zagniatamy razem z barwnikiem dodajemy taką ilość jaką uznamy za stosowną .Można zastąpić go sokiem z buraków i dodać więcej mąki.
Gotowe wkładamy na godzinę do lodówki
wyciągamy po kawałku dzięki czemu ciasto będzie zawsze schłodzone ,nie wałkujemy zbyt dużo razy.
Ja użyłam kilku wykrojników jednak najbardziej mi się spodobały standardowe serduszka
(Dodatkowo mam wycięte różne serca za pomocą lasera ze sklejki , użyłam dwóch serduszek wyciętych z wzorem do odciskania ich na moich ciasteczkach)
kładę jedno serduszko na blasze dociskam patyczek bambusowy , smaruję białkiem i na wierzch kładę ciasto z odciśniętym wzorem. delikatnie przyciskam boki aby nie popsuć wzoru.
Piekę 20 minut w 180 C
Rozpuszczam białą czekoladę w kąpieli parowej(nie to nie jest pomyłka naczynia nie zanurzam w wodzie inaczej białą czekolada by się spaliła)
oblewam płynną masą każde ciastko i delikatnie potrząsam aby nadmiar spłynął z powrotem do miski
Dekoruję kolorowymi posypkami
odstawiam do zastygnięcia
"kreseczki" robię szybkimi ruchami łyżki
serduszka wbijam w gąbkę florystyczną czerwoną przykrytą folią aby czekolada jej nie ubrudziła.
Podaję w wazoniku jako przystawkę do deseru
ciasteczka możemy nadziać twardą marmoladą jak do pączków lub suszonymi owocami ja użyłam mango.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/02/heart-pops-walentynkowe-kruche.html