Wykonanie
Na ten przepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika.Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki :50g
drożdży4 szkl
mąki1 szkl
śmietany 18%200 g
masła2
żółtka1 czubata łyżka
cukru pudruszczypta
solidodatkowo :
cukier pudermleko do posmarowania rogalikówPrzygotowanie :
Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze
śmietaną.
Mąkę przesiewamy wraz z
solą na stolnicę. Dodajemy posiekane
masło,
śmietanę,
żółtka,
cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy
mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.Ostudzone obsypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego ! :)