Wykonanie
Czy Twoje dziecko też nie przepada za warzywami? Dziś propozycja obiadu, w którym przemycam je mojej córeczce. Delikatne i zarazem bogate w smaku klopsiki przypadły do gustu również starszym członkom rodziny. Znikają zawsze z talerza w mgnieniu oka! Przekonajcie się sami. Ja gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:Na klopski:0,5 kg zmielonego
mięsa indyka1
czerwoną cebulę1 dużą
marchewkę1 duży
korzeń pietruszki2
jajka1/3 szklanki
śmietanki 18%2 łyżki
masła2 łyżki
oleju do obsmażenia klopsikówGarść
szczypiorku do dekoracjiDo klopsików:1 paczkę mrożonego
groszku ( w sezonie użyj świeżego)1 łyżkę
masła16
młodych ziemniaczkówWstaw
ziemniaki do gotowania.
Marchewkę i
pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Cebulę potnij w drobniutką kosteczkę. Rozpuść
masło na rozgrzanej patelni i zeszklij na nim
cebulkę, następnie dodaj
marchew i
pietruszkę. Całość dopraw
solą i
pieprzem. Gdy warzywa zmiękną odstaw je na bok aż wystygną, wtedy dodaj je razem z
jajkami do zmielonego
mięsa. Całość wymieszaj i dopraw
solą i
pieprzem.Uformuj rękoma małe klopsiki. Zwilż dłonie
wodą - będzie dużo łatwiej.Obsmaż klopsiki na złoto z obu stron, następnie podlej je szklanką zimnej
wody i duś pod przykryciem min. 20 minut.W tym czasie ugotuj
groszek w osolonej wodzie z łyżką
masła (ok. 5 min od zagotowania
wody).Na koniec dodaj do powstałego na patelni sosu
śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos
solą i
pieprzem. Czas podawać obiad. Nałóż klopsiki z sosem i ziemniaczki, dodaj
groszek i posyp danie
szczypiorkiem. Smacznego!
