ßßß
Dla 4 osób przygotuj:Na klopski:0,5 kg zmielonego mięsa indyka1 czerwoną cebulę1 dużą marchewkę1 duży korzeń pietruszki2 jajka1/3 szklanki śmietanki 18%2 łyżki masła2 łyżki oleju do obsmażenia klopsikówGarść szczypiorku do dekoracjiDo klopsików:1 paczkę mrożonego groszku ( w sezonie użyj świeżego)1 łyżkę masła16 młodych ziemniaczkówWstaw ziemniaki do gotowania. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę potnij w drobniutką kosteczkę. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i zeszklij na nim cebulkę, następnie dodaj marchew i pietruszkę. Całość dopraw solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną odstaw je na bok aż wystygną, wtedy dodaj je razem z jajkami do zmielonego mięsa. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.Uformuj rękoma małe klopsiki. Zwilż dłonie wodą - będzie dużo łatwiej.Obsmaż klopsiki na złoto z obu stron, następnie podlej je szklanką zimnej wody i duś pod przykryciem min. 20 minut.W tym czasie ugotuj groszek w osolonej wodzie z łyżką masła (ok. 5 min od zagotowania wody).Na koniec dodaj do powstałego na patelni sosu śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. Czas podawać obiad. Nałóż klopsiki z sosem i ziemniaczki, dodaj groszek i posyp danie szczypiorkiem. Smacznego!