ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami

Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Lekkie, delikatne ciasto na maślance z dodatkiem świeżych owoców - u mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką, a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się błyskawicznie to jest na prawdę pyszne!
SKŁADNIKI: (przepis jest na średnią blaszkę - u mnie była to szeroka forma keksowa ok 17x30 (niestandardowa), ale może być też forma 23x23 albo tortownica 26 cm)
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
2,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg brzoskwiń (lub innych owoców albo ich mieszanki)
5-10 dag czekolady do ozdoby
1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C (czas może się nieco w zależności od rozmiarów użytej blaszki). Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko "
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/byskawiczne-ciasto-maslankowe-z.html