Wykonanie
Tym pysznym (naprawdę jest pyszne!)
ciastem oficjalnie otwieram sezon na jesienne wypieki. To ciasto zawiera w sobie dokładnie wszystko to, co kojarzy mi się z moją ulubioną
porą roku -
śliwki,
imbir,
cynamon,
orzechy włoskie. Czy może być lepiej? Jak dla mnie jest idealnie! Słodko, rozgrzewająco. Kawałek, albo nawet dwa kawałki (!), takiego ciasta podany do filiżanki
kawy lub
herbaty to przepis na jesienne popołudnie idealne.
Przepis (mała tortownica):250g
mąki pszennej100g
cukru drobnego50ml
syropu imbirowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 (średnie)
jajko200ml
mleka50ml
oleju rzepakowego+ 200-250g
śliwek4 łyżki
syropu imbirowegogarść
orzechów włoskich+ + kosteczka
masła,
bułka tartaOrzechy posiekać.
Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić w plastry, umieścić w misce. Dodać cztery łyżki
syropu imbirowego oraz posiekane
orzechy, wymieszać i odstawić na bok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
cukier,
cynamon,
proszek do pieczenia. Wbić
jajko, dolać
mleko i
olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, tak by powstała gładka, jednolita masa. Tortownicę natłuścić odrobiną
masła, obsypać
bułką tartą. Wlać ciasto. Na wierzch wyłożyć
śliwki. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.