Wykonanie
Tymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają
owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić.Składniki na 4 sztuki;1 opakowanie
galaretki zielonej (użyłam limetkowej)
banangarść
borówek amerykańskichgarść
czerwonej porzeczkikilka
malinkiść drobnych zielonych
winogronGalaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić.
Owoce umyć,
banana pokroić na plasterki. Wszystkie
owoce umieścić w plastikowych lub silikonowych foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną
galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie.