ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowo-kokosowe

Ciasto makowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto delikatne i wyśmienite w smaku, mój mąż nie mógł się nim najeść cały czas powtarzając biorąc kolejny kawałek, że jeszcze nie wyczuł dokładnie jego smaku . Przepis na ciasto pochodzi z gazety "Domowe Ciasta" .
Składniki na ciast makowe:
10 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
12,5 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniowo-kokosową:
2 szklanki mleka
1 kostka margaryny
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek wiórek kokosowych
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
Ponadto:
2 czekolady mleczne
1 łyżka margaryny
wiórka kokosowe do posypania
tłuszcz do wysmarowania blaszki
mąka do obsypania formy
Białka ubijamy z cukrem.
Białka i cukier........................................................................
Do ubitych białek stopniowo dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.
Składniki na ciasto makowe............................................................................
Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i obsypana mąką dużą blaszkę.
Na blaszce....................................................
Wyrównujemy...................................................................
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto po upieczeniu..........................................................................
Gotujemy szklankę mleka, a w pozostałym mleku mieszamy mąkę, żółtka oraz wiórki kokosowe.
Żółtka, kokos i mąka................................................................
Po wymieszaniu z mlekiem...............................................................
Gotowy płyn wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń.
Gotowanie budyniu.........................................................................................
Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
Margaryna i cukier puder.....................................................
Do utartej margaryny dodajemy stopniowo ostudzony budyń kokosowy.
Margaryna z budyniem...........................................
Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Na jeden płat ciasta wykładamy masę budyniowo-kokosową, wyrównujemy.
Masa i ciasto................................................................................
Masę przykrywamy drugim płatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczoną mieszamy z margaryną.
Czekolada w kąpieli wodnej.......................................................
Polewą oblewamy wierzch ciasta oraz posypujemy je obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!
Ciasto z polewą.....................................................................
Wyrównanie polewy na całej powierzchni............................................
Ciasto obsypane kokosem....................................................
Ciasto makowo-kokosowe.....................................................
Z bliska..................................................................................
I jeszcze raz..............................................................................
I na koniec..........................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/04/Ciasto-makowo-kokosowe.html