Wykonanie
Pyszne i delikante
mięsko z dodatkiem sosu, czy trzeba mi czegoś więcej ? Odpowiem że na razie nie, no może trochę ziemniaczków, ale zastąpiłam je
kalafiorem i też wyszedł pyszny obiadek.Składniki:50 dag
cielęcinykilka zaiaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowych1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki mazeiny1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
przyprawy do gulaszu
sól i
pieprzCielęcinkę kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu, tak aby
mięso było lekko zrumienione.
Cielęcinka......................................................Podsmażone
mięso przekłaedmy do garnka zalewamy
wodą i dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie, pokrojoną w piórka
cebulę i zmiażdżony
czosnek.
Przed gotowaniem....................................................Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na małym ogniu do miękkości
mięsa. Kiedy
mięso będzie nam już zaczynać miękknąć wówczas dodajemy
tymianek,
paprykę oraz
przyprawę do gulaszu.
Z
przyprawami..................................................................W
między czasie rumienimy mazeinę na suchej patelni.
Rumienienie mazeiny......................................................Zrumienioną mazeinę mieszamy z 1/2 szklanki
wody.
Z
wodą..........................................Kiedy
mięso zmieknie wówczas dolewamy do niego rozpuszczoną w wodzie mazeinę i dokładnie mieszamy, aby nie porobiły nam się grudki i aby sosik nie przywarł nam do dna naczynia.
Robienie sosiku................................................Po dodaniu mazeiny gulasz gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając przez jakieś 5 minut, na końcu doprawiamy go
solą i
pieprzem. Smacznego !!!
Gulasz cielęcy..........................................
Gulasz cielęcy jeszcze raz..........................................
I jeszcze jedno zbliżenie..................................................