Wykonanie
Chyba w każdym domu się go robi, na pewno w większości. Każdy ma na niego inny sposób. Mój wyniesiony z domu - smak dzieciństwa. Bardzo, bardzo go lubię. Podobnie jak
cukinię mogłabym jeść na zimno i na ciepło.
Składniki :
kalafior ilość dowolna ( u mnie około 700 g )
bułka tartamasło ( na 700 g
kalafiora użyłam 5 łyżek )
sólKalafior gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al`dente. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy
masło, dosypujemy
bułkę tartą ( zazwyczaj robię to na oko ale 2/3 szklanki spokojnie wystarczy ) chwilę smażymy cały czas mieszając. Dodajemy
kalafiora, delikatnie mieszamy aż
bułka z
masłem go oblepią. Smażymy do momentu aż
kalafior będzie złocisty. Ja lubię mocno przysmażone. Oczywiście w trakcie można dodać więcej
masła lub
bułki jeśli jest taka potrzeba.Smacznego :)