ßßß Cookit - przepis na Filety rybne pod pierzynką chrzanową

Filety rybne pod pierzynką chrzanową

nazwa

Wykonanie

Ciekawy przepis pochodzący z programu Ewy Wachowicz. Ryba soczysta, z lekką nutą chrzanu. Z lekką dlatego, że podczas pieczenia chrzan traci swoją ostrość choć momentami dał o sobie znać :) bardzo smaczne danie, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. Zapiekana w piekarniku co za tym idzie nie ocieka tłuszczem a przede wszystkim czego bardzo nie lubię nie pryska olejem po całej kuchni. Polecam :)
Składniki :
4 filety rybne
sok z cytryny
łyżka masła
sól, biały pieprz ( może być czarny )
Masło roztapiamy. Fileta solimy, pieprzymy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy ją cienko roztopionym małem. Tym samym masłem smarujemy rybę. Filety układamy na blasze.
Panierka :
1 mały słoiczek chrzanu
3 kopiate łyżki bułki tartej
pozostałe roztopione masło, które wykorzystywaliśmy wcześniej
Do masła dodajemy chrzan i bułkę. Mieszamy aż wszystko dobrze się połączy. Panierkę układamy na wierzchu filetów, pokrywając je w całości.
Pieczemy 20 minut w temp. 180°C
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni i akcja ryby
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/03/Filety-rybne-pod-pierzynka-chrzanowa.html