ßßß Cookit - przepis na Kora

Kora

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto:
3 jajka
20 dag cukru
25 dag orzechów włoskich
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 kostka masła
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
pół kieliszka spirytusu
dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń w syropie
paczka biszkoptów (opcjonalnie)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodając powoli cukier. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z żółtkami, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Żółtka roztrzepać, połączyć z cukrem i obiema mąkami i rozmieszać połową z szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, na koniec wymieszać z czekoladą i spirytusem.
Ciasto przekroić. Na pierwszą połowę wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie biszkopty nasączone kawą, resztę kremu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć drugą połową ciasta. Udekorować polewą. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/kora.htm