ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa a’la Stefana

Kiełbasa a’la Stefana

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Leczo na zimę
Kiełbasa podsuszana z dzika - krojona »
Kiełbasa a’la Stefana
Składniki:
- 8 kg mięsa z dzika bez kości ścinki,
- 1 kg tłustego boczku wieprzowego surowego,
- 1 kg wołowiny bez kości,
- peklosól,
- pieprz 1.2g/kg
- gorczyca białej ziarno wg. uznania,
- majeranek 2g/kg,
- czosnku świeży w główkach 1-2 główki ogrodowego, jak kto lubi
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-60h. Następnie mięso z dzika jeśli jest bez ścięgien zemleć na sitki 8mm, a jeśli ma ścięgna i błony, czyli nie klasyfikowane zemleć na 3-4mm.
Tłuste wieprzowe, czyli boczek lub karkówkę zemleć na sitku 6-8mm,
a wołowinę na sitku 3mm na,
dodać przyprawy do (bez czosnku) i 20% wody - wymieszać.
Następnie odstawić na dobę do lodówki. Rozdrobnić czosnek, wymieszać wszystkie mięsa razem, tak aby puściło klej i ładnie się kleiło. Namoczyć jelita wieprzowe. Nadziewać w odcinki o długości ok. 25cm, czyli parki lub przewiesić przez kij bez odkręcania. Pozostawić na noc do osadzenia i ocieknięcia w temp. do 10 stopni.
Wędzić dymem o temp. do 40-50 stopni, a następnie po uzyskaniu ciemnego koloru podnieść temp. do ok. 80 stopni i podpiekać do uzyskania wewnątrz kiełbasy temp. ok. 70 stopni. Można też kiełbasę zachować bez wędzenia, jak białą zamrażając i potem parząc.
Smacznego
środa, 21 sierpnia 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Kielbasa-a8217la-Stefana.html