ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa parówkowa z dzika

Kiełbasa parówkowa z dzika

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa krajana z dzika
Kiełbasa z dzika »
Kiełbasa parówkowa z dzika
Obecne jest pora na tłustego dzika, tak więc parówkowa była 100% z dzika.
Składniki:
- mięso II kl z dzika, przede wszystkim boczek,
- podgardle z dzika 4kg,
- pieprz 1,2g/kg,
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg,
- jałowiec 1g/kg,
- peklosól 18g/kg,
- jelita wieprzowe kal 28,
Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy wszytko na sitku 3mm. Mięso kl II kutrujemy dodając zmielone podgardle. Ważne aby nie przegrzać mięsa w całym procesie produkcji. Max 10stpni. Jak robi się za ciepłe to do zamrażarki na trochę. W czasie kutrowania dodajemy przyprawy. Jeśli brak kutra to musimy użyć blendera, lub zemleć mięso 3 razy na najdrobniejszym sitku.
Napełnić ściśle osłonki i odkręcić w odcinki ok 12-15cm. Osadzać ok 1h.
Zawiesić w ciepłej wędzarni i osuszyć. Wędzić w dymie o tem ok. 50stopni do osiągnięcia złotego koloru.
Następnie parzyć w wodzie o temp. max 72 stopnie do uzyskania wewnątrz temp 68stopni. Jak będzie za gorąco to podejdą tłuszczem i będą wiórowate.
Szybko schłodzić w zimnej wodzie do temp. poniżej 18 stopni.
Jeśli myślicie, że taka kiełbasa parówkowa będzie taka jak ze sklepów to niestety pudło, nie da się podrobić tych sklepowych. ;-)
Smacznego
środa, 14 grudnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kielbasa-parowkowa-z-dzika.html