Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa krajana z dzika
Kiełbasa z dzika »
Kiełbasa parówkowa z dzika
Obecne jest
pora na tłustego dzika, tak więc
parówkowa była 100% z dzika.Składniki:-
mięso II kl z dzika, przede wszystkim
boczek,- podgardle z dzika 4kg,-
pieprz 1,2g/kg,-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg,-
jałowiec 1g/kg,- peklosól 18g/kg,- jelita wieprzowe kal 28,
Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy wszytko na sitku 3mm.
Mięso kl II kutrujemy dodając zmielone podgardle. Ważne aby nie przegrzać
mięsa w całym procesie produkcji. Max 10stpni. Jak robi się za ciepłe to do zamrażarki na trochę. W czasie kutrowania dodajemy
przyprawy. Jeśli brak kutra to musimy użyć blendera, lub zemleć
mięso 3
razy na najdrobniejszym sitku.
Napełnić ściśle osłonki i odkręcić w odcinki ok 12-15cm. Osadzać ok 1h.Zawiesić w ciepłej wędzarni i osuszyć. Wędzić w
dymie o tem ok. 50stopni do osiągnięcia złotego koloru.
Następnie parzyć w wodzie o temp. max 72 stopnie do uzyskania wewnątrz temp 68stopni. Jak będzie za gorąco to podejdą tłuszczem i będą wiórowate.Szybko schłodzić w zimnej wodzie do temp. poniżej 18 stopni.
Jeśli myślicie, że taka
kiełbasa parówkowa będzie taka jak ze sklepów to niestety pudło, nie da się podrobić tych sklepowych. ;-)Smacznegośroda, 14 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter