ßßß Cookit - przepis na Sało

Sało

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Lunchmeat z pieprzem
Azotynowa sól peklująca, a ... »
Sało [Rosja]
Sało
Składniki:
- słonina
- sól
- woda
- zioła i dodatki wg. uznania: zieolony pieprz, cebula, koper, ...
- pieprz
- czosnek w ząbkach
Słonina gruba na ok 4-5cm, najlepiej z przerostami.
Słoninę pokroić w kostkę ze skórą. Włożyć do słoików. Włożyć dodatki czyli co kto lubi. Ja robię słoninę na kolory.
Na zielono dodaje czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, lub czosnek niedźwiedzi.
Na czerwono dodaję paprykę słodką i ostrą, czosnek, pieprz.
Można tworzyć dowolne kombinacje.
Robimy zalewę 1 szklanka soli + 4 szklanki wody. Zalewamy tak aby słonina była zakryta w całości ok 1-2 cm płynu.
Następnie wstawiamy słoiki do garnka z wodą i pasteryzujemy ok. 30min.
Odstawiamy na co najmniej miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. Im dłużej tym lepsza będzie.
Smacznego
środa, 29 września 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/09/Salo.html