ßßß Cookit - przepis na Sum wędzony

Sum wędzony

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wędzonka słoikowa
Kiełbasa chińska »
Sum wędzony
Solanka:
- sól 70g/kg
- czosnek
- pieprz
Rybę wypatroszyć, włożyć do zalewy na 24h w temp ok 7 stopni, czyli w lodówce.
Następnie wyjąć i osuszyć.
Natrzeć rybę ziołami np. prowansalskimi, tymianek, bazylia...
Po wstępnym suszeniu na wolnym powietrzu można włożyć do rozgrzanej wędzarni i suszyć do momentu, aż skóra będzie sucha jak pergamin.
Teraz można zacząć dymić. Wędzić ciepłym dymem o temp. ok 50 stopni przez ok 6h. Następnie podnieść temp do 80 stopni, aby wewnątrz najgrubszego mięśnia ryba uzyskała co najmniej 62 stopnie.
Smacznego
czwartek, 19 sierpnia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/08/Wedzony-sum.html